Het verdriet van België

Luister naar Het verdriet

Om je een indruk te geven van het boek geven we je graag een samenvatting, zowel in tekst als in geluid, van het eerste hoofdstuk van de roman.

Ons verhaal begint met het bezoek van zowel de vader als grootvader (Peter) van hoofdpersoon Louis aan het Gesticht, het katholieke internaat waar Louis verblijft. Nadat al snel duidelijk is dat hij graag de baas speelt over zijn vrienden, verandert onze kleine Louis in een zoet en schattig jongetje wanneer hij zijn familieleden onder ogen komt.

 

 

Louis wil zo snel mogelijk ontsnappen aan het alsmaar benadrukken van zijn nog maar prille leventje – ‘hij zag zichzelf wegrennen’ – en heeft hierbij geluk: zijn vader wil graag even de verse lucht in. Samen met Peter en Zuster Adam verzamelen ze zich op de speelplaats. Hier komen Louis’ schoolresultaten ter sprake.

 

 

Louis is erg verdrietig over het feit dat zijn moeder niet gekomen is, en probeert te bedenken waarom zijn moeder dit heeft besloten. De nog erg jonge Louis snapt er echter niks van en schakelt de hulp in van Zuster Econome. Hij vraagt haar of Mama misschien de vliegende tering heeft, maar wordt voor gek verklaard. Papa vangt dit gesprek op, en dan komt eindelijk de verlossende uitleg.

 

 


 

Voordracht: Geert Buelens

Voor een gehele samenvatting van het boek: klik hier