Het verdriet van België

Het project

Deze website is een initiatief van studenten van de master Literatuur en Cultuurkritiek aan de Universiteit Utrecht, onder leiding van prof. dr. Geert Buelens. Met de website willen we een handig hulpmiddel bieden voor Nederlandse lezers van de roman Het verdriet van België (1983), geschreven door Hugo Claus.

Zo is er rijkelijk informatie te vinden over de auteur en de historische context van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. We hebben educatiemateriaal (Prezi) en een verklarende woordenlijst gemaakt om je te helpen bij het begrijpen en interpreteren van het boek. Mocht je als lezer verdwalen in het verhaal of in de ingewikkelde families en onderlinge relaties, dan helpen de samenvatting en de stamboom van het hoofdpersonage Louis Seynaeve je weer op weg.

Klik ook eens op het fotoverslag uit Kortrijk in West-Vlaanderen (waar het verhaal zich grotendeels afspeelt) of luister naar fragmenten van het eerste hoofdstuk van Het verdriet van België, om de echte Vlaamse couleur locale tot je verbeelding te laten spreken. Voor de lezer die verdieping wil, staan er interessante korte artikels op de website om nog meer uit Het verdriet van België te halen.

Hebben we je aangestoken met ons enthousiasme en wil je meer weten over bijvoorbeeld Clausstudies en de Vlaamse taalstrijd? Dan vind je onder het kopje ‘Verder lezen’  een overzicht van aanbevolen literatuur en websites.